Reklama
 
Blog | Lucie Vaškeová

Každý slušný Čech ví, že Cigáni nemakaj

Denis z Bratislavské chodí do školy i na doučování a přijali ho na průmyslovku. Denis má šest sourozenců, táta je bez práce, máma na mateřské, v poslední době mají velký problém vyžít. Denis hledá brigády, aby rodině vypomohl. Denisovi je patnáct. 

V Muzeu jsem slyšela, že je Denis férový a slušný kluk. Dokonce jsem slyšela, že se těší, až si jednou bude schopný na všechno vydělat sám. Stydí se totiž, že rodina musí brát sociální dávky. Teď se prý úřadu zpozdilo nějak jejich vyplácení a některé rodiny se kvůli tomu ocitly v tísnivé situaci, kdy nemohou zaplatit nájem. Právě Denisova rodina patří mezi ně a hrozí jim stěhování.

Mezi sourozenci je Denis nejstarší syn, takže zodpovědnost za rodinu leží i na něm. Taky mluví česky bez přízvuku, proto právě on obvolává realitky a majitele bytů. Jenže ve chvíli, kdy řekne, že je jich 11 (děti, rodiče, prarodiče) a že se jmenuje Lacko, nemá šanci. Ruku na srdce, já bych je jako majitel bytu asi taky odmítla. Nevím.

Bezstarostné dětství? Tak určitě

Denis se mezi řečí občas zmíní o své obavě, že sociálka jeho a sourozence rodičům vezme a nastrká do dětských domovů. Jasně, můžeme tady spustit litanii je-to-jejich-chyba-že-nepracujou-prostě-nemají-mít-tolik-dětí-dobře-jim-tak-rodiče-k-lopatě-děcka-na-převýchovu-ale-stejně-je-to-jedno-cigáni-mají-flákačství-v-genech. Ale… Co jste řešili v patnácti letech vy? Dovedete si představit sebe na Denisově místě? Já teda ne, šla jsem našim poděkovat, v jaké vatě mě vychovávali.

Reklama

Dost možná je Denis bílá vrána (haha, v téhle souvislosti vtipné kouzlo nechtěného), ale musím říct, že mu fandím. Asi se zeptám brněnských známých, jestli nepotřebují otrhat ovoce, přeházet kompost nebo třeba posekat zahradu.


Kam dál?

Rozhodla jsem se doučovat malého Roma

Co podle třídní učitelky Ferko ani ostatní ve třídě neumí

Jak probíhá doučování malých Romů

Jak jsem po telefonu Ferka zkoušela z vyjmenovaných slov

Na výletu s Romčaty dostal můj bratr do oka tik

Slavíme Ferkovo vysvědčení