Reklama
 
Blog | Lucie Vaškeová

Slavíme Ferkovo vysvědčení

Byla jsem docela zvědavá, jak vlastně Ferko dopadne na konci druhého pololetí. Práce nám jde z různých důvodů pořád mnohem pomaleji, než bych chtěla, ale nějaké naděje jsem si přece jen dělala. 

V pondělí 30. června jsem se byla podívat na závěrečné besídce, kterou pořádalo Muzeum romské kultury pro děti docházející na doučování. Všichni tam byli s maminkami, s tatínky, se sourozenci, naparádění, ohromný šrumec. Promítaly se fotky z akcí, které Muzeum za celý rok s těmito dětmi podniklo: Mikulášská besídka, smažení bramboráků, výlet do ZOO, společné noční koukání na film, výlet do Antroposu, sázení stromků… Docela jsem koukala! Musím zjistit, jestli Ferko na tyhle akce taky chodí.

Poprvé u Ferka doma

Potkala jsem na besídce i Ferka, tak jsem ho pak doprovodila domů. Chtěla jsem se totiž domluvit s maminkou, co a jak dál. Pozvání na kafe jsem ráda přijala. Byla jsem usazena v malinké kuchyni, kde bylo asi pět dalších dospělých Romů, bavili jsme se náhodně o Ferkovi, o tom, co jsem studovala, a jaký byl výlet. Fakt, že s trojicí Ferko + Maruška + Páťa určitě nechci jít třeba na koupaliště, všichni vzali s pochopením a náramným řehotem. 

Potom přede mnou přistál silný turek a maminka odběhla ke dveřím něco řešit. Koukala jsem zvědavě okolo, byla jsem koneckonců poprvé doma u Romů. Vybavení vypadalo dost chudě, ale ono je to myslím nějaké sociální bydlení, takže hlavně, že je. Nad dveřmi visel na křížku Ježíš, na stěnách umělé květiny a fotky dětí. Všechno bylo doblýskava naklizené. 

Reklama

Při popíjení turka jsme se s Ferkovou maminkou domluvily, že budeme v doučování pokračovat i přes léto. Budu za Ferkem chodit domů nebo mi ho maminka přivede do Lužánek. Musím říct, že se nemohu dočkat, jaký to bude pocit z učení, když nám za zády nebude blikat školní maják „co všechno nestíháme“. Doufám, že za ty dva měsíce s Ferkem uděláme kus práce, aby paní učitelka v září čučela.

A pak přišla řada na Ferkovo vysvědčení. Docela jsem byla sama překvapená, jakou jsem měla trému! Zlepšení ve známkách mě samozřejmě potěšilo, ale mám s ním jen sotva co společného:

Ovšem tohle mě dostalo, ať už to znamená cokoli:

Třikrát hurá a létu s doučováním zdar!


Kam dál?

Rozhodla jsem se doučovat malého Roma

Co podle třídní učitelky Ferko ani ostatní ve třídě neumí

Jak probíhá doučování malých Romů

Jak jsem po telefonu Ferka zkoušela z vyjmenovaných slov

Na výletu s Romčaty dostal můj bratr do oka tik